U bent hier
U bent hier
"Andere Start heeft voor ons zeker het verschil gemaakt"
Na heel spannende weken, dagen en uren, werd onze dochter op 29 april om 3u20 geboren aan 28 weken en 5 dagen. Ze woog slechts 870 gram. Ons kindje, Clémence werd onmiddellijk mee genomen voor verder onderzoek en in 5 minuten tijd zaten wij opeens moederziel alleen te wachten in de kamer. We hadden stress, wij waren emotioneel én angstig want we wisten nog niets van ons klein prinsesje. Na een lange 3 kwartier wachten werd een grote machine de kamer binnengereden waarin onze dochter lag. We kregen te horen dat de bevalling vlot verlopen was en dat ze, ondanks de vroege leeftijd én het laag geboortegewicht, een goede start genomen had. Om 05.00 uur trokken wij ons terug op de kamer, met tranen toch wel van blijdschap , maar wel zonder onze dochter.
Een rollercoaster van emoties.
De volgende ochtend op de NIC (Neonatale intensieve zorg) zagen we onze kleine dochter liggen. Een onbeschrijfelijke gebeuren dat een enorme impact op ons had: grote machines met veel kabels en buizen hielden onze dochter in leven. Onze meid zag er enorm fragiel uit en het eerste moment durfden wij haar amper vast te nemen. Het enige tastbare verschil dat wij konden maken was ervoor zorgen dat ik voldoende melk afkolfde . Melk die haar dan met een sonde werd toegediend. En na 2 dagen mocht ik ons klein poppemietje voor het eerst vasthouden: kangoeroemoment, skin to skin. Een zalig en zeer emotioneel moment! Dezelfde dag kwam de neonatoloog nog langs op de kamer om te praten over de geboorte van onze premature baby en de gevaren van een vroeggeboorte. Bij de geboorte van Clémence moet een kleine hersenbloeding hebben plaats gevonden. Een hersenbloeding die in de toekomst een gevolg zou kunnen hebben op haar motoriek. De dokters konden op dat moment echter niet zeggen welke invloed dit effectief zou kunnen hebben op de ontwikkeling van onze dochter. Afwachten en opvolgen naarmate ze verder groeit en ontwikkelt, was de boodschap. De periode in neonatologie van Brugge was voor ons enorm intens, lastig, zwaar en emotioneel. Wij steken het niet onder stoelen of banken, wij hebben heel wat traantjes gelaten. En terzelfdertijd zijn wij ongelofelijk blij met de goeie zorgen van het MIC -en NIC-team in Brugge. Na het ontslag in AZ Sint- Jan Brugge werden we getransporteerd naar het ziekenhuis in Torhout. Zo konden wij frequenter langsgaan en werd de stap gezet van gespecialiseerde zorg naar een meer “huiselijke” sfeer.
Een zorgzaam professioneel vangnet maakt het verschil.
Bij ontslag uit neonatologie Brugge werden wij op de hoogte gebracht van de werking van Andere Start. Wij hadden een zwaar parcours achter de rug en de arts stelde een vrijblijvend gesprek voor. Opeens leek het ons plots erger dan hoe wij het allemaal ervaren hadden en ingeschat hadden. Maar het eerste contact was deugddoend. Wij vonden begeleiding en ondersteuning bij een professionele gesprekspartner en we konden onze gedachten, twijfels en angsten uiten en delen . En zo zijn we van start gegaan met thuisbegeleiding voor onze kleine meid, voor ons als ouders. Het eerste moment na de (premature/moeilijke) bevalling denk je dat je de enige bent en vraag je je af "waarom moet het ons overkomen" , maar wij kunnen getuigen dat je niet alleen bent en dat je er niet alleen voorstaat. Er is een groot vangnet en Andere Start heeft voor ons zeker het verschil gemaakt.